Dampigheid

Home / Dampigheid

Dampigheid, ook bekend als RAO (recurrent airway obstruction) en soms verkeerd genoemd als emfyseem, is een chronische longontstekingsziekte, gekenmerkt door hoesten, verminderde prestaties, intolerantie bij inspanning en ademnood in rust. De dampigheid is een multifactoriële ziekte die wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor organische deeltjes van de omgeving, stof en schimmel gevonden in hooi en stro.

Symptomen

Er bestaan veel verschillende symptomen, afhankelijk van de ernst van de ziekte: ademnood in rust, hoest in rust of tijdens de inspanning, neusuitvloeiing (waterig à groen-geel), verhoogde ademhalingsfrequentie en hartslag, opgeblazen buikspieren en vermageren.

Diagnose

Na een zorgvuldig klinisch onderzoek, kunnen endoscopie en monsterafnames plaatsvinden. De endoscopie zal de aanwezigheid van (veel) slijm in de luchtwegen aantonen. Ook een ontsteking van de luchtpijp en de longen kan aangetoond worden.

Het is noodzakelijk om te bepalen welk type ontstekingscellen in de longen aanwezig zijn en in welke hoeveelheid. Om dit te kunnen bepalen, moet er een longspoeling uitgevoerd worden.

Behandeling

Veranderingen van het milieu

Het grootste en belangrijke deel van de behandeling is om het milieu van het paard te veranderen, om overgevoeligheid voor de stof en schimmel te vermijden:

  • zo veel mogelijk in de wei;
  • indien niet mogelijk, dan moet het paard in een stofvrije omgeving gehouden worden;
  • alternatieven vinden voor hooi (bron van stof en schimmel) of het thermische behandelen van het hooi;
  • de bedding van het paard veranderen: stro bevat net zoveel stof als hooi.

 

Medische behandelingen

Een aantal medicijnen en supplementen bestaan, allen kunnen helpen om een crisis van dampigheid te verhelpen en de genezing te versnellen. Het zijn echter alleen maar ondersteunende behandelingen en ze zullen niet voorkomen dat het paard na de behandeling weer een nieuwe crisis krijgt. Alleen in combinatie van veranderingen van het milieu kan een effectieve verbetering gezien worden:

  • ontstekingsremmers tegen de longontsteking;
  • bronchodilatatoren om te vechten tegen de bronchoconstrictie (sluiting van de luchtwegen) ;
  • slijmverdunners om het paard te helpen om het slijm weg te hoesten en slikken;
  • stabilisatoren van de mastcellen (een ontstekingscel) indien deze cellen aanwezig zijn;
  • eventuele vitaminen (voornamelijk C) om de weerstand van het paard terug te krijgen.

Deze medicatie is het best toegedient d.m.v. een vernevelaar.

 

En in alle gevallen rust.