De dierenarts

Home / In de praktijk / De dierenarts

De basis: diploma diergeneeskunde

Paardenarts Thibault Frippiat is in 1984 in Brussel geboren. Als Franstalige is hij in 2003 begonnen aan de opleiding diergeneeskunde aan de Vrije Universiteit van Brussel, vervolgd aan de Universiteit van Luik.

Tijdens zijn studie, heeft Thibault zich gericht op de sportgeneeskunde van het paard, met o.a. zijn masterthesis over het ontwikkelen van het DRS-systeem (de endoscopie van de luchtwegen tijdens inspanning). Door zijn inzet in dit onderzoek, heeft Thibault de kans gekregen om in zeer interessante klinieken te lopen zoals het CIRALE (Normandië, Frankrijk) en het Equine Sports Medicine Centre (Purdue University, USA).

In 2010 haalde Thibault zijn diploma dierenarts (DVM, Doctor in Veterinary Medicine).

Verder studeren: sportgeneeskunde

Meteen na zijn afstuderen is Thibault begonnen met een specialisatie in de sportgeneeskunde van het paard aan het Equine Sports Medicine Centre van de Universiteit van Luik. Naast de onderzoeken (ontwikkeling van een nieuw onderzoek om RAO bij het paard te diagnosticeren) en het lesgeven, was Thibault verantwoordelijk voor de sportgeneeskundige afspraken van de paardenkliniek. In deze context heeft hij in 2012 de inspanningstesten (beoordeling van de prestaties) van alle olympische paarden van het Belgische eventing-team uitgevoerd, alvorens het vertrek naar de Olympische Spelen in Londen.

Na het verdedigen van zijn masterthesis op het gebied van de luchtwegen, is Thibault naar het CIRALE vertrokken (het wereldberoemde beeldvorming- en onderzoekscentrum voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat van de paarden) en was verantwoordelijk voor de inspanningstesten van de dravers en sportpaarden in de grootste paardenregio van Frankrijk. Hart-, luchtwegen-, spieren- en bloedonderzoeken worden daar dagelijks uitgevoerd.

En nu?

Sinds 2013 heeft Thibault zijn eigen praktijk in Nederland. Zijn doel is de paardensportgeneeskunde verder te ontwikkelen in Nederland, hét paardenland maar een land met te weinig aandacht voor de preventieve (sport)geneeskunde.

Naast zijn praktijk is Thibault in 2014 een aansluitende studie begonnen: de chiropraxie van de paarden. Dit studeert hij bij Focus on the Equine Spine, een internationale organisatie met twee uitgangspunten: Europa en Noord-America. Hij verwacht in 2016 als paardenchiropractor af te studeren.

Erkenningen en lidmaatschappen

Thibault is ingeschreven in de volgende registers:

  • erkende paardendierenarts (Stichting Paard)
  • Centraal Kwaliteitsregister van Dierenartsen (CKRD)
  • FEI Permitted Treating Veterinarian (FEI)
  • I&R paardendierenarts in Nederland en in België.

Daarnaast is hij: