Keuringen

Home / In de praktijk / Keuringen

Het paard is een levend dier wiens fysieke- en gezondheidstoestand kan veranderen van dag tot dag, afhankelijk van de omgeving, de stress, van zijn gebruik en van de onvermijdelijke veroudering van zijn lichaam.

De veterinaire keuring op het moment van aankoop en verkoop is noodzakelijk om de medische en fysieke conditie van het paard vast te stellen op de dag van de keuring. Aan de hand van deze keuring kan worden bepaald of het paard medisch geschikt is of niet voor het doel van de kopers.

De keuringscommissie van de Groep Geneeskunde van het Paard heeft een verkopersverklaring gemaakt. U kunt die hier downloaden. De verklaring dient ingevuld en ondertekend aan de dierenarts vóór de keuring gegeven te worden.

Klinische keuring

De klinische keuring begint met het controleren van de identiteit van het paard. Daarna wordt een algemeen statisch onderzoek uitgevoerd: o.a. morfologie (bouw en stand), uiterlijk (voedingstoestand, vacht), cardio-respiratoire beoordeling en het bewegingsapparaat. Als dit deel van het onderzoek uitgevoerd is, wordt het paard dynamisch gekeken, op harde en zachte bodem, op een rechte lijn of kleine volte en in de 3 gangen. Aandacht wordt dan besteed aan het beenwerk en de wervelkolom (hals, rug en bekken). Het hart en de luchtwegen worden ook meteen na inspanning nogmaals beoordeeld. Uiteindelijk worden buigproeven uitgevoerd van de 4 benen.

Röntgenologische keuring

Voor sportpaarden, is het raadzaam een röntgenologisch onderzoek te doen. De omvang ervan is afhankelijk van de leeftijd van het paard, het gebruik waarvoor het bestemd is, en de kosten van de examens:

 • jonge paarden: detectie van juveniele afwijkingen van de meest benadrukte gewrichten (12 röntgen foto’s: voorvoeten, voor en achter kootgewrichten, sprong- en kniegewrichten).
 • sportpaarden: het “standaard” onderzoek bevat 20 röntgen foto’s (5 per been)

Natuurlijk kunnen andere opnames genomen worden op aanvraag of wanneer het klinisch onderzoek andere afwijkingen vermoedt.

Wanneer het onderzoek financieel beperkt is, is het belangrijk om de risico’s van de belangrijkste structuren te beoordelen bij het beoogde gebruik van het paard:

 • dressuurpaarden: achterbenen (koot- en spronggewrichten) en rug;
 • springpaarden: voorbenen, spronggewrichten en rug;
 • eventing: het peesapparaat, de lage gewrichten (voeten en kootgewrichten), en het cardio-respiratoire systeem.

Bloed – endoscopie: wel of niet ?

Veel andere testen kunnen worden uitgevoerd: laboratoriumanalyse, endoscopie van de bovenste luchtwegen, pees en ligament echografie, … De limiet van deze onderzoeken is in wezen financieel:

 • bloed: op aanvraag (vóór het begin van de keuring) kan het bloed van het paard worden afgenomen en in opslag behouden en/of gestuurd naar laboratoria voor:
  • algemeen en/of gericht bloedonderzoek
  • onderzoek op ongeoorloofde middelen
  • onderzoek op ziekten (noodzakelijk voor export naar bv. de Verenigde Staten)
 • endoscopie van de bovensten luchtwegen: standaard uitgevoerd of naar aanleiding van het klinisch onderzoek, kan dit onderzoek afwijkingen van de bovenste luchtwegen laten zien, zoals o.a. cornage.