Rhinopneumonie

Home / In de praktijk / Ziekten / Rhinopneumonie

Rhinopneumonie is een paardenziekte die veroorzaakt wordt door het equine herpes virus 1 (EHV-1) en equine herpesvirus type 4 (EHV-4). Beide types kunnen de luchtwegen van het paard besmetten en zich in het slijmvlies van de neus en van de luchtpijp vermeerderen. Ze veroorzaken dan de:

  • de verkoudheidsvorm: koorts, dikke benen, neusuitvloeiing, verminderde eetlust en hoesten;

Terwijl EHV-4 doorgaans in de neus blijft, kan EHV-1 in een tweede fase via de bloedbaan ook naar andere organen worden verspreid:

  • de abortusvorm (verspreiding naar de baarmoeder van een drachtige merrie): verwerpen van de vrucht;
  • de neurologische vorm (verspreiding naar het ruggemerg): ataxie, slappe staart en verlamming (meestal van de achterbenen).

Diagnose

De diagnose van de rhinopneumonie wordt gesteld op basis van de verschijnselen en de uitslagen van onderzoeken op neusswabs en/of bloed (verkoudheids- en neurologische vormen) en op vrucht/vruchtorganen (abortusvorm).

Behandeling

Op dit moment bestaat er geen effectieve behandeling tegen rhinopneumonie. Symptomatische (ondersteunende) maatregelen kunnen worden overwogen.

Preventie

De preventie van de ziekte bevat hygiƫnische en medische maatregelen.

De hygiƫnische maatregelen zijn de quarantaine (bij de introductie van een nieuw paard) en de bioveiligheidsmaatregelen (reiniging en ontsmetting van de ruimten en materieel).

De medische maatregel is de vaccinatie tegen de verkoudheidsvorm (en eventueel de abortusvorm) van de rhinopneumonie. Er bestaat geen vaccinatie tegen de neurologische vorm., maar vaccineren tegen de andere vormen vermindert wel het rondgaan van het virus onder de paarden. De redenen om tegen de rhinopneumonie te vaccineren zijn het verminderen van:

  • de ernst van luchtwegklachten bij een EHV infectie;
  • de verspreiding van het virus in de luchtwegen van de paarden die risico hebben op besmetting (wedstrijdenpaarden en jonge paarden);
  • de infectiedruk op een bedrijf en zo dus het verkleinen van de kans op besmetting.

Schermafbeelding 2015-03-24 om 14.22.52