Luchtwegen

Home / Disciplines / Luchtwegen

Na de kreupelheden, zijn de aandoeningen van de luchtwegen de tweede grootste oorzaken van slechte prestaties bij het (sport)paard. Gek genoeg worden de luchtwegen te weinig (preventief) onderzocht bij de sportpaarden. Een uitleg hiervan is dat de aandoeningen van de luchtwegen niet makkelijk te erkennen zijn zonder ervaringen en deskundigheid.

Bij ernstige aandoeningen van de luchtwegen kunnen snelle ademhaling, hoest en ademhalingsgeluiden aanwezig zijn. Bij subtielere aandoeningen kan de vermindering van prestaties het enige symptoom zijn. Dan zijn verdere onderzoeken en behandelingen noodzakelijk:

(Dieren)artsen maken het verschil tussen de bovenste en de onderste luchtwegen.

Bovenste luchtwegen

De bovenste luchtwegen bevatten o.a. de neusgaten, de keel, het strottenhoofd en de luchtpijp. Ze hebben als functie de lucht van de omgeving tot aan de longen te brengen. Een afwijking van deze structuren heeft dus geen directe invloed op de zuurstofwisseling maar wel op de hoeveelheid lucht die in de longen terechtkomt.

Een natuurlijke bijzonderheid van de bovenste luchtwegen van het paard is het strottenhoofd. Deze structuur, goed bekend bij de paardenartsen, kan afwijkend zijn in geval van cornage.

Andere afwijkingen van de structuren van de bovenste luchtwegen zijn niet zeldzaam bij het paard, maar de meest voorkomende aandoeningen van deze luchtwegen zijn de infectieuze ziekten, oftewel infecties door virussen en bacteriën (en eventueel parasieten). Deze infecties kunnen symptomatisch zijn (hoest, neusuitvloeiing, koorts, rode slijmvlies, geluiden bij ademhaling, opgezette en pijnlijke lymfeklieren, …) maar kunnen meestal asymptomatisch zijn bij sportpaarden. In het laatste geval kan er bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid slijm in de luchtpijp aanwezig zijn, die totaal geen symptoom in rust geeft maar wel een forse vermindering van luchtinname tijdens (intensieve) inspanning.

Endoscopie en monsterafnames zijn noodzakelijk om te bepalen hoe erg de ontsteking is en welke besmettingen aanwezig zijn. Op deze manier kan men de meest geschikte behandeling voorschrijven.

Onderste luchtwegen

De onderste luchtwegen bevatten het laatste deel van de luchtpijp en de longen (de bronchiën en de alveoli). Hun functie is de zuurstofwisseling.

Vele verschillende aandoeningen kunnen plaatsvinden in de longen: infectieuze, allergische, dampigheid, … Endoscopie van de luchtpijp en de carina (bifurcatie van de linker en de rechter bronchiën) en monsterafnames geven de noodzakelijke informatie over de oorzaak van de ontsteking.

 

De onderste luchtwegen van het paard.