Manuele therapie

Home / Disciplines / Manuele therapie

Sportpaarden worden voornamelijk gebruikt voor hun beweging, en hun prestatieniveau is erg afhankelijk van de toestand van hun bewegingsapparaat. Een optimale prestatie vereist absolute vrijheid van bewegen.

Aandoeningen van het bewegingsapparaat komen vaak voor, als gevolg van mechanische belasting van weefsels (voornamelijk pezen, gewrichten en spieren) die lijden aan progressieve vermoeidheidlaesies. Deze aandoeningen veroorzaken kreupelheden en prestatievermindering.

Het actiegebied dat dierenartsen en professionals ter beschikking hebben is het manipuleren van de biomechanische laesies, om de genezing van het weefsel te bevorderen en daarmee het comfort van het paard te verbeteren (en de pijn te verminderen).

Fysiotherapie

Na het stellen van een diagnose, kan de dierenarts het paard doorverwijzen naar een dierfysiotherapeut. Dierfysiotherapie is een paraveterinaire dienstverlening om dieren met bewegingsbelemmerende klachten functioneel te verbeteren. De dierfysiotherapeut zal dan verschillende behandelmethodes kunnen gebruiken, o.a. bewegingstherapie (ter vermindering van stijfheid en ter verbetering van spierkracht, stabiliteit, mobiliteit en coördinatie) of massage (ter verbetering van de circulatie, het normaliseren van spierspanning en het verminderen van zwellingen).

Chiropraxie

Chiropraxie is een holistische therapie (oftewel die zich richt op het hele lichaam), die aanvullend aan de traditionele geneeskunde toegepast is. Chiropraxie is een discipline die zich voornamelijk toelegt op de diagnose, de behandeling en de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met in het bijzonder hals-, rug- en bekkenklachten.

Na een zorgvuldig onderzoek van de functie van de wervelkolom (hals, rug, lenden, bekken en staart), de benen en het zenuwstelsel, worden de gewrichten (met de hand of met rubber hamer) veilig gemanipuleerd. Hierdoor wordt de communicatie in het zenuwstelsel hersteld en nemen de klachten af.