Medicatie

Home / Disciplines / Medicatie

Verschillende wetten regelen het gebruik van medicijnen bij paarden. Aan de ene kant hoort het paard bij de voedselproducerende diersoorten en aan de andere kant levert het paard prestatie en dit onder de regelingen van de FEI (FEI Clean sport).

Paspoort

Een paard wordt als voedselproducerend dier geboren. Pas na een bewuste beslissing (met eigen redenen of na medicatie met bepaalde hulpmiddelen) kan het paard de status krijgen van niet-voedselproducerende dier.

Dit lijkt een eenvoudig principe maar dit heeft wel consequenties:

  • paarden die uitgesloten worden voor consumptie (de zogenaamde niet-voedselproducerende paarden) kunnen alle medicijnen toegediend krijgen zonder dat de eigenaar daar een registratie van moet bijhouden.
  • paarden die niet uitgesloten worden voor de slacht (de voedselproducerende paarden) kunnen niet alle medicijnen toegediend krijgen. Ook moet de eigenaar een administratie bijhouden van alle medicijnen (met wachttijd) die het paard toegediend krijgt.

We kennen drie soorten medicatie bij paarden:

  • de toegelaten geneesmiddelen: waar een wachttermijn voor bekend is of door de dierenarts aangeraden kan worden;
  • de 6-maanden lijst: na het toedienen van deze geneesmiddelen wordt er standaard een wachttijd van 6 maanden aangehouden en de toediening van deze hulpmiddelen moet in het paspoort van het paard genoteerd worden;
  • de verboden geneesmiddelen: na het toedienen van deze geneesmiddelen kan het paard nooit meer geslacht worden voor humane consumptie. Dit moet afgetekend worden in het paspoort van het paard.

Na de vleesschandalen wordt er steeds meer gecontroleerd bij de dierenartspraktijken en bij paardenhouders. Binnenkort zal een Europese database ontstaan om de status van het paard makkelijk te kunnen controleren.

Wat betekent dit voor u?

  • wilt u uiteindelijk uw paard voor de slacht bestemmen, dan moet u de medicatiehistorie van de afgelopen zes maanden kunnen overleggen.
  • wilt u uw paard nooit voor de slacht bestemmen, dan adviseren wij u om uw paard ongeschikt te maken via zijn paspoort. Een groot voordeel van het ongeschikt maken voor de slacht van uw paard is dat dierenartsen meer verschillende diergeneesmiddelen kunnen gebruiken die soms beter werken en dat alle administratieve verplichtingen voor de paardenhouder dan komen te vervallen.

Het paspoort moet altijd met het paard mee !

FEI Clean Sport

Een andere belangrijke regeling voor presterende paarden is de FEI Clean Sport regeling. Hierin staan drie categorie├źn hulpmiddelen:

  • de verboden geneesmiddelen (BANNED) kunnen in geen enkel geval gebruikt worden bij paarden die ingeschreven worden;
  • de gecontroleerde geneesmiddelen (CONTROLLED) kunnen gebruikt worden bij sportpaarden maar niet binnen een bepaalde tijd voor de wedstrijd. Deze tijd is voor enkele hulpmiddelen bekend maar voor de meeste niet. De dierenarts kan u het beste adviseren voor de wachttijd maar het blijft de verantwoordelijkheid van de deelnemer.
  • de toegelaten geneesmiddelen kennen geen beperking voor gebruik. Als ze net voor de wedstrijd of tijdens de wedstrijd gebruikt worden, dan moet een formulier door de bevoegde FEI behandelende dierenarts (FEI Permitted Treating Veterinarian) ingevuld worden en aan de dierenarts van de wedstrijd overhandigd worden.

Voor de wedstrijden die niet onder de FEI regeling vallen gelden vaak dezelfde verplichtingen.

logo-fei