Hartslag en ECG

Home / Disciplines / Sportgeneeskunde / Hartslag en ECG

Hartslag en hartslagzones

De eerste stap is het bepalen van de maximale hartslag (oftewel HRmax) tijdens maximale inspanning. Het is individueel en hangt af van de leeftijd, erfelijke factoren, ras, geslacht en natuurlijk de discipline van het paard. De precieze meting van de HRmax is uitgevoerd door de dierenarts. Als voorbeeld, kan de HRmax van de dravers 250 en van de eventers 230 bereiken!

De manier waarop u uw paard traint in verschillende hartslagzones heeft een impact op zijn gezondheid. Een lichte training is goed voor de gezondheid en lichamelijk welzijn van ieder paard. Maar om hoge prestaties te bereiken, zijn discipline-specifieke trainingen nodig die kunnen leiden tot aanzienlijke resultaten.

De tweede stap op weg naar betere prestaties is dus om te achterhalen welke intensiteit van training geschikt is, en dit door het gebruik van hartslagzones. Dit is natuurlijk afhankelijk van de HRmax en van de sportieve doelen. Studies tonen aan dat het niet alleen de hoeveelheid van de training, maar vooral de kwaliteit van de training is die van belang is voor het verbeteren van de prestaties. Het resultaat is een sterker, gezonder en fitter paard.

zones NL

Hartslagzones voor de inspanningen van de paarden

Hartslag en/of E.C.G.?

De hartslag kan d.m.v. 2 verschillende apparaten gemeten worden:

  • de hartslagmeter, bedoeld voor de trainer/ruiter voor het dagelijks monitoren van de training, geeft de hartslag, snelheid en afstand aan.
  • de telemetrische E.C.G., bedoeld voor dierenartsen, geeft niet alleen de hartslag maar ook een extra informatie: de E.C.G. of elektrocardiogram (hartfilmpje) tijdens de inspanning. De E.C.G. is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier.
ecg rust

E.C.G. van een paard in rust


ecg inspanning

E.C.G. van een paard tijdens inspanning

Tijdens de inspanningstesten zal de dierenarts de telemetrische E.C.G. gebruiken. Een afwijking van deze activiteit (in rust en/of tijdens inspanning) kan inderdaad grote gevolgen hebben op de hartspierfunctie en een vroegtijdige diagnose hiervan is essentieel voor de gezondheid en prestaties van de atleten.

Voor de dagelijkse of wekelijkse monitoring van het paard door de trainer of ruiter, zijn hartslagmeters zeer geschikt.