Voedingsadvies

Home / Disciplines / Voedingsadvies

Van ieder sportpaard wordt verwacht dat hij goede prestaties levert. Het is voornamelijk de actie van de spieren op het skelet die inspanningen mogelijk maakt. Deze spieren moeten natuurlijk gezond en getraind zijn, maar moeten ook de geschikte voeding krijgen om optimaal te functioneren. We kunnen dus stellen dat de voeding van paarden een noodzakelijk aandachtspunt is als we willen dat ze prestaties op een topniveau leveren.

Drie essentiële parameters zijn nodig om te beslissen wat de meeste geschikte voeding is voor welk paard:

  • het paard
  • het voer
  • het voeren

Het paard

Het paard heeft een heel bijzonder verteringstelsel. Zijn kleine maag en zijn continue vertering zijn uitdagingen voor een gezonde voeding.

De parameters die nodig zijn voor het bepalen van het rantsoen zijn:

  • de discipline bepaalt welk type spieren in actie komt en hoe de energie beschikbaar moet zijn (marathon vs. sprint);
  • het niveau van het paard bepaalt de zwaarte van de training en dus de hoeveelheid energie die het paard nodig heeft;
  • de training en het trainingsschema bepalen wanneer de energie beschikbaar moet zijn voor de spieren;
  • de voedingstoestand en de bespiering van het paard geven een indicatie van een tekort of teveel aan energie;
  • de prestatie-, gedrag- en gezondheidsproblemen van het paard. Gestreste paarden moeten bijvoorbeeld als eerste gevoerd worden, ter voorkoming van maagzweren. Sportpaarden die om medische redenen op rust worden gehouden moeten minder energie krijgen ter voorkoming van spierbevangenheid.

Het voer

Het voer bevat voornamelijk kracht- en ruwvoer, en eventuele supplementen. Een subtiel evenwicht tussen energie, eiwit (en aminozuren), mineralen, spoorelementen en vitaminen is vereist om optimaal te functioneren.

Alle paarden presteren voornamelijk op aerobe verbranding maar explosieve disciplines verbranden meer glucose dan vetzuren, en paarden in betere conditie gebruiken relatief meer vetzuren. Glucose wordt geleverd uit suikers/zetmeel (ruw- en krachtvoer) en vetzuren worden geleverd uit vetten (ruw- en krachtvoer en olie). Beide worden ook geleverd uit vluchtige vetzuren (ruwvoer).

Naast de energie, zijn de goede evenwichten in eiwitten en mineralen/spoorelementen/vitaminen heel belangrijk. Het probleem in onze stallen is dat het niet altijd mogelijk is om een individueel rantsoen klaar te maken dat geschikt is voor een paard en dan wordt vaak een algemene ‘sport’ brok aan alle paarden gegeven. In dit geval kunnen supplementen aan het rantsoen toegevoegd worden om tekorten te voorkomen.

Het voeren

Na het bepalen van het rantsoen voor een paard, moet worden besloten hoe en wanneer dit aan het paard gegeven wordt. Dit derde deel van de voeding is net zo belangrijk om optimaal te voeden en problemen te voorkomen.

Aldus dient een paard nooit meer dan 8 uur zonder eten te staan en nooit meer dan 2 kg krachtvoer per voerbeurt te krijgen. Een paard moet ook nooit meer krachtvoer dan ruwvoer krijgen per dag (in kg). Het wordt ook geadviseerd om geen krachtvoer te geven 3 (à 5) uur voor een grote inspanning (of transport), maar wel na de prestatie (eventueel gesupplementeerd met elektrolyten).