Sportpaardenbegeleiding

Home / Sportpaardenbegeleiding

De begeleiding van sportpaarden is een fascinerend maar niet vanzelfsprekend vak. Alles begint met een volledige beoordeling van de huidige fysieke gesteldheid van het paard (PLAN). Aan de hand van de onderzoeken wordt een behandelingsplan ingesteld (DO). Uiteindelijk, na het invoeren van dit plan zal een controle plaatsvinden om de verbeteringen van het prestatieniveau te kunnen objectiveren (CHECK) en om een nieuw doel te stellen (ACT).

Dit is het principe van het “Plan Do Check Act” controllingssysteem, waarvoor ik jullie mijn versie presenteer:

Evaluatie van de fysieke gesteldheid

De eerste stappen naar verbetering zijn om de doelen nauwkeurig te stellen en de huidige situatie van het paard te inventariseren (trainings- en voedingsschema, begeleiders, stalmanagement en inzicht van wedstrijdenresultaten). Dan kan een geschikte beoordeling van het prestatieniveau plaatsvinden, gericht op de discipline van het paard.

Afhankelijk van de al in ons bezit zijnde informaties, zullen waarschijnlijk een klinisch onderzoek, een bloedonderzoek en uiteraard een inspanningstest noodzakelijk zijn om het niveau van het paard precies en objectief te bepalen en om vast te leggen op welk(e) gebied(en) verbeteringen mogelijk zijn.

Bij een eerste inspanningstest worden de resultaten van het paard vergeleken met de resultaten van andere paarden in dezelfde categorie als het onderzochte paard. Op deze manier kunnen klinische en subklinische (aandoeningen die al aanwezig zijn maar nog geen verschijnselen veroorzaken) gediagnosticeerd worden.

Meer informatie over de evaluatie van de fysieke gesteldheid leest u hier!

Vaststelling van een behandelingsplan

Aan de hand van deze informaties, kan een behandelingsplan worden vastgesteld. Vaak bestaan de plannen uit een aanpassing van de voeding (hoeveelheid, kwaliteit, samenstelling en supplementen) en van het trainingsschema (juiste doseringen van intensieve inspanningen en actieve herstelfases).

Als een limiterende aandoening gediagnosticeerd werd, zal dit plan kunnen bestaan uit o.a. medicatie, manuele therapie en eventueel stapprotocol.

Het volgen van de prestatieverbetering

Geen enkel systeem is goed als het uitvoeren van aanpassingen niet gecontroleerd wordt. Het gevoel dat het beter gaat of “dat het paard minder snel moe is” is onvoldoende informatie als u op hoog niveau wilt presteren. Dit is de reden waarom het controleren van de verbetering gedaan moet worden d.m.v. objectieve onderzoeken. Vaak zal een nieuwe inspanningstest uitgevoerd worden, de resultaten vergeleken worden met de vorige inspanningstest en het plan zal waar nodig aangepast worden.

Op deze manier en met uw samenwerking kunt u uw paard(en) slim gaan trainen en dit zal ongetwijfeld leiden tot betere prestaties, en dus waarschijnlijk ook betere resultaten in uw wedstrijden!