Headshaking

Headshaking of hoofdschudden is een vervelende aandoening, waarbij een paard herhaaldelijk heftige hoofdbewegingen maakt, meestal van boven naar beneden. Het gebeurt vaker tijdens inspanning, maar soms ook op stal of in het land. Wat opmerkelijk is, is dat headshaking vooral in het voorjaar en de zomer voorkomt. Deze aandoening krijgt steeds meer aandacht. Desondanks is niet helemaal duidelijk wat het veroorzaakt. Wetenschappers zijn er nog volop mee bezig om erachter te komen wat er gebeurt bij paarden die dit hebben en hoe we het kunnen behandelen.

Onderzoek

Omdat de oorzaak van headshaking nog niet helemaal duidelijk is, is het onderzoek gericht op het opsporen van de ‘triggers’ die de aandoening aanwakkeren. We weten inmiddels dat de volgende factoren een rol kunnen spelen:

 • Omgeving: zonlicht, wind, warmte, regen (sneeuw)
 • Luchtwegen: pollen, stof, allergie
 • Dermatologie: insecten, oorontsteking
 • Pijn: gezicht (zenuwpijn), kaakgewricht, hals, tanden

Het onderzoek is gericht op het zoeken van de trigger.

Behandeling van headshaking

In enkele gevallen is een behandeling mogelijk, bijvoorbeeld als de oorzaak een ontsteking of een kiespijn is. Met medicijnen en/of een ingreep kan de oorzaak van headshaking in dat geval worden uitgeschakeld.
In andere gevallen is een behandeling een zoektocht naar de juiste aanpak. Soms is het vermijden van de trigger genoeg om de verschijnselen te verminderen of te laten verdwijnen.

Bij bepaalde gevallen heeft een recente behandelingstechnologie verbetering gebracht. Dit gaan om PENS (Percutane Electrische NeuroStimulatie). Hierbij worden de zenuwen in het hoofd zo gestimuleerd dat de prikkelbaarheid wordt ‘gereset’.

Maak een afspraak

Heeft uw paard last van headshaking, neem contact op met sportpaardenarts.nl via het onderstaande formulier. Onderzoek kan op kliniek of aan huis door heel Nederland plaatsvinden.

  Eigenaar


  Wat is het geslacht van uw paard?

  Het paard


  Kleur
  Gewenste plaats van het onderzoek

  Hoe is het paard gehuisvest?

  Op welke bedding is het paard gehuisvest?

  Wat krijgt het paard als ruwvoer?

  Klachten
  Heeft uw paard last van headshaking?

  Heeft het paard hoest of neusuitvloeiing (gehad)?

  Heeft het paard recentelijk bezoek van een tandarts gehad?

  Zijn de klachten erger in geval van:
  Warm weer, wind, zonnige dagen of regen

  Is er behandeling aan het paard toegediend?


  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring van sportpaardenarts.nl

  0