Luchtwegen en headshaking

De luchtwegen van een paard zijn enorm belangrijk. Voor de omzetting van energie is zuurstof nodig. Zuurstof wordt ingeademd en gaat naar de longen. Daar wordt het afgegeven aan het bloed. Problemen aan de luchtwegen hebben direct invloed op de prestatie.

Hoesten is een teken dat er iets mis is. Zelfs één kuchje aan het begin van de training is al reden voor zorg. Bij neusuitvloeiing, mits helder en niet te veel, is het niet meteen nodig om de dierenarts te bellen. Maar als de hoeveelheid toeneemt of de kleur verandert, doe je er verstandig aan om dat wel te doen.

Steeds meer paarden hebben last van ‘headshaking’. Ze maken heftige hoofdbewegingen, meestal alleen onder het zadel, maar soms ook op stal of in het land. Sommige paarden doen dat alleen in de voorjaars- en zomermaanden.

Werkwijze

Bij luchtwegproblemen wordt met een endoscoop in de luchtwegen gekeken. Dat is een lange dunne slang met een cameraatje, die via de neus naar binnen gaat. Het kan nodig zijn om monsters van het slijmvlies te nemen om te onderzoeken of er sprake is van een virus, een bacteriële infectie, astma, een allergie of een parasiet. Dit is een pijnloos proces via een spoeling. Ook wordt in sommige gevallen een longspoeling gedaan. Dit kan allemaal gewoon bij u op stal.

Als sprake is van een bacterie wordt een monster opgestuurd naar een laboratorium voor een kweek, zodat passende antibiotica kan worden toegediend. Bij een virus helpt dat niet, maar kan door DNA bepaling van het virus een goed behandelplan worden opgesteld.

Bij headshaking is het opsporen van de oorzaak niet eenvoudig, omdat er vele mogelijkheden zijn. Toch is er vaak het nodige aan te doen, als de juiste diagnose wordt gesteld.

Behandeling

Het is lastig om via de bloedbaan problemen in de luchtwegen en met name de longen te behandelen. Medicatie op maat wordt bij voorkeur toegediend met een vernevelaar. Daardoor komt de werkzame stof gericht op de plek van het probleem, waardoor er minder medicatie nodig is en er minder bijwerkingen zijn. Vaak zijn meerdere behandelingen per dag voor een langere periode nodig.
Vernevel-apparatuur is te huur of te koop voor gebruik thuis.

Maak een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u een vraag of een opmerking? Wij helpen u graag verder! U kunt ons bereiken via e-mail en telefoon of laat uw vraag doormiddel van het formulier achter..

I agree that Sportpaardenarts recieves my information in this form

0