MEDISCHE BEELDVORMING

Medische beeldvorming is een verzamelnaam voor allerlei manieren om beelden te maken van het inwendige van een paard. Het wordt voor diagnostische doeleinden gebruikt.

RADIOLOGIE

Röntgenopnames worden gemaakt met behulp van röntgenstraling. Beeldvorming ontstaat doordat de straling, afhankelijk van de energie, door de meeste zachte weefsels wordt doorgelaten, maar vooral door harder calciumhoudend weefsel wordt tegengehouden. Zo houdt bijvoorbeeld bot veel straling tegen, maar kraakbeen veel minder tot geen.

Met mobiele apparatuur kunnen we snel (binnen een paar seconden) een kwalitatief hoogstaande röntgenopname maken. Dit kan bij de praktijk of bij u op stal.

Röntgenfoto’s worden met name gebruikt bij aan-/verkoop keuringen, OCD-screening en kreupelheden/onregelmatigheden.

schermafbeelding-2020-02-28-om-14.48.19

ECHOGRAFIE (SCAN)

Echografie is een techniek die gebruikmaakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen. Het wordt gebruikt om organen in beeld te brengen. Met deze techniek kunnen we zicht krijgen op de grootte, de structuur en de eventuele pathologische afwijkingen van zachte weefsels.

Omdat echografie niet door het bot dringt, zijn radiologie en echografie twee aanvullende onderzoeken en worden ze vaak allebei uitgeoefend voor het diagnosticeren van een onregelmatigheid van het bewegingsapparaat.

Echografie van het bewegingsapparaat wordt ook gedaan met een mobiel apparaat en kan worden gebruikt in de kliniek of bij u op locatie.

1503031547-20150303160803

ANDERE TECHNIEKEN

Computertomografie (CT-scan), Magnetic Resonance Imaging (MRI) en scintigrafie zijn aanvullende diagnostische onderzoeken die worden toegepast bij paarden. Elk heeft voor- en nadelen. Het kan een oplossing bieden als radiologie en echografie onvoldoende resultaat geeft om een diagnose te stellen. Wij adviseren of deze onderzoeken noodzakelijk zijn en waar u hiervoor met uw paard terecht kunt.

Maak een afspraak

Wenst u medische beeldvorming bij uw paard, neem contact op met sportpaardenarts.nl via het onderstaande formulier. Onderzoek kan op kliniek of aan huis door heel Nederland plaatsvinden.

  Eigenaar


  Wat is het geslacht van uw paard?

  Het paard


  Kleur

  Gewenste plaats van het onderzoek

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring van sportpaardenarts.nl

  0