Maagzweer bij paarden laten behandelen

Onderzoek heeft uitgewezen dat veel paarden kampen met maagzweren. Dat heeft effect op hun prestaties. Als een paard onvoldoende kan kauwen op vezelrijk ruwvoer, dan wordt te weinig speeksel aangemaakt. Dit is nodig voor het verlagen van de zuurgraad in de maag. Stress kan effect hebben op het ontstaan van maagzweren. Bij sportpaarden kan het reizen naar wedstrijden en verblijf in een vreemde omgeving meespelen.

De lijst aan verschijnselen die bij maagzweren passen is lang. Het is echter wel belangrijk om maagzweren te laten onderzoeken en te behandelen. Zonder goede diagnose, kan het behandelingsplan (passend bij de individuele situatie van het paard) niet vastgesteld worden.

Wat is maagzweer bij paarden en hoe ontstaat het?

Maagzweren bij paarden zijn een aantasting van de gezondheid van de maagwanden. Hierdoor onstaat er een onderbreking van de bescherming van de wand tegen de inhoud. Ter vergelijking, zijn maagzweren bij paarden een soort van wond op de maagwand. Hoe dieper de wond, hoe pijnlijk deze kan zijn, zeker wanneer die in contact komt met maagzuur.

De maag van het paard bestaat uit 2 gedeeltes. Het bovenste gedeelte (ook squameus gedeeld genoemd) is klierarm en minder bestendig tegen de zure maaginhoud. Het onderste gedeelte (ook glandulair gedeeld genoemd) is klierrijk en is beter bestendig tegen de maagzuur. Omdat paarden in de natuur de hele dag door eten, is hun verteringssysteem ervoor gemaakt om de hele dag door te moeten verteren. Zo is de productie van maagzuur, in tegenstelling tot bij mensen, continu. Dit betekent dat de maag 24u per dag zuur aanmaakt.

Wanneer de zuur voortdurend in contact komt met het klierarme gedeelte van de maagwand kan dit leiden tot het onstaan van maagzweren bij paarden.

Een aantal risicofactoren zijn gevonden voor het onstaan van maagzweren bij paarden, waaronder:

  • Een rantsoen arm aan ruwvoer
  • Een rantsoen rijk aan krachtvoer
  • Stress
  • Wedstrijden
    Medicatie
  • Huisvesting
  • Intensieve trainingen
  • Transport
  • Onregelmatig voeren

Wanneer u een of meerdere van deze verschijnselen bij uw paard erkent, kunt u het beste contact opnemen via het contactformulier.

Maak een afspraak

Vermoedt u dat uw paard last heeft van maagzweren, neem contact op met sportpaardenarts.nl via het onderstaande formulier. Onderzoek kan op kliniek of aan huis door heel Nederland plaatsvinden.

    Eigenaar






    Wat is het geslacht van uw paard?

    Het paard


    Kleur




    Gewenste plaats van het onderzoek

    Hoe is het paard gehuisvest?

    Op welke bedding is het paard gehuisvest?

    Wat krijgt het paard als ruwvoer?

    Klachten
    Heeft het paard een van de volgende verschijnselen?
    VermagerenSlechte eetlustVerminderde prestatieTandenknarsenTerugkerende KoliekPijn bij het aansingelenGedragsverandering

    Is er behandeling aan het paard toegediend?


    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring van sportpaardenarts.nl

    Maagzweer bij paarden symptomen

    Symptomen (verschijnselen) van maagzweren bij paarden kunnen moeilijk te herkennen zijn. Bij maagzweren, is het beeld bij sommige paarden erg duidelijk maar bij andere paarden kan het uitdagend zijn om van buiten de diagnose te kunnen stellen. Daarom is het verstandigd om de dierenarts in te schakelen bij verdenking van maagzweer.
    De voorkomende verschijnselen zijn:

    • Gewichtsverlies
    • Slechte/doffe vacht
    • Gedragsveranderingen (ondeugden)
    • Pijn bij aansingelen
    • Tandenknarsen
    • Dunne mest/diarree
    • Verminderde eetlust
    • Terugkerende koliek
    • Gebrek aan energie
    • Tegenvallende prestaties

    Jouw paard laten onderzoeken op maagzweer

    Aan de buitenkant is niet te zien of een paard maagzweren heeft. Dat kan alleen met een maagscopie, waarbij via een kleine camera aan een lange slang in de maag wordt gekeken. Het onderzoek (ook gastroscopie genoemd) is de enige betrouwbare methode voor het identificeren van maagzweren bij paarden. De hele maag, inclusief pylorus (maagportier) en het proximale duodenum (darmen), dient te worden meegenomen in het onderzoek, daar zweren in deze regio’s gemakkelijk kunnen worden gemist.

    Ook bij sterke verdenking van maagzweren (wanneer de verschijnselen zo duidelijk zijn) is het noodzakelijk om de maag te laten onderzoeken. We weten inmiddels dat er verschijnselen soorten maagzweren, die telkens een andere aanpak verdienen. Het is dus niet mogelijk om vanuit de buitenkant het beste behandelingsplan te kunnen bepalen. Daarbij is het ook nodig om de maag na behandeling te controleren, om een verbetering of genezing te kunnen vaststellen. Het onderzoek (maagscopie) kan op kliniek of gewoon thuis op stal plaatsvinden.

    Behandeling maagzweer bij paarden.

    Wanneer maagzweren zijn geconstateerd, kan een behandeling worden voorgeschreven. Wat dat is en hoe lang die moet worden aangehouden hangt af van de ernst en de lokalisatie van de maagzweren. Ze zijn meestal goed te behandelen. Doorgaans doen wij dit met zuurpompremmers, maar andere diergeneesmiddelen kunnen ingezet worden in bepaalde situaties.

    Naast medische behandeling met diergeneesmiddelen, wordt er ook gekeken naar het management, om te voorkomen dat ze terugkomen. Daarnaast wordt er ook vaak gewerkt met voedingssupplementen, omdat deze langdurig ingezet kunnen worden om de maag te ondersteunen. Denk hierbij aan Ekygard en Stomacare

    Is maagzweer bij een paard erg?

    Afhankelijk van de ernst van de maagzweren, kunnen deze veel last bij het paard veroorzaken. De consequenties kunnen groot zijn omdat de opname aan voeding minder kan worden. Denk aan gewichtsverlies of slechte prestaties. Meestal verdwijnen deze verschijnselen bij de juiste behandeling.

    Komt maagzweer bij paarden meermaals voor?

    Het kan gebeuren dat maagzweren terugkomen na behandeling. Dit is meestal wanneer de maagzweren niet helemaal verdwenen zijn voordat de behandeling gestopt wordt. Het is daarom belangrijk om het paard te laten controlen (door middel van een maagscopie) na behandeling. Een andere reden is omdat het management niet helemaal op orde is, waardoor de risicofactoren een belangrijke rol spelen.

    Hoe kun je maagzweer bij paarden natuurlijk behandelen?

    De vraag naar natuurlijk behandelen komt steeds meer voor. Echter is medisch behandelen in het geval van veel (ernstige) maagzweren toch nodig. Maagzweren bij paarden kunnen in sommige gevallen heel pijnlijk zijn, en diergeneesmiddelen kunnen het paard helpen.

    Wanneer eigenaren iets natuurlijk doen, kunnen ze kritisch naar hun management kijken, waarbij het aanbieden van veel ruwvoer (of in ieder geval in vele verschillende maaltijden) heel belangrijk is. Een rantsoen gebaseerd op gras kan in sommige gevallen helpen de maagzweren te verminderen.

    Gerelateerde producten

    0