Maagzweren bij paarden

Onderzoek heeft uitgewezen dat veel meer paarden dan gedacht kampen met maagzweren. Dat heeft effect op hun prestaties. Als een paard onvoldoende kan kauwen op vezelrijk ruwvoer, dan wordt te weinig speeksel aangemaakt. Dit is nodig voor het verlagen van de zuurgraad in de maag. Stress kan effect hebben op het ontstaan van maagzweren. Bij sportpaarden kan het reizen naar wedstrijden en verblijf in een vreemde omgeving meespelen.

Hieronder een overzicht van de symptomen en de risico factoren.

maagzweren.001

ONDERZOEK

Aan de buitenkant is niet te zien of een paard maagzweren heeft. Dat kan alleen met een maagscopie, waarbij via een kleine camera aan een lange slang in de maag wordt gekeken. Dit kan gewoon thuis op stal gebeuren.

Gastroscopie is de enige betrouwbare methode voor het identificeren van maagzweren bij paarden. De hele maag, inclusief pylorus (maagportier) en het proximale duodenum (darmen), dient te worden meegenomen in het onderzoek, daar zweren in deze regio’s gemakkelijk kunnen worden gemist.

Maak een afspraak

Vermoedt u dat uw paard last heeft van maagzweren, neem contact op met sportpaardenarts.nl via het onderstaande formulier. Onderzoek kan op kliniek of aan huis door heel Nederland plaatsvinden.

  Eigenaar


  Wat is het geslacht van uw paard?

  Het paard


  Kleur
  Gewenste plaats van het onderzoek

  Hoe is het paard gehuisvest?

  Op welke bedding is het paard gehuisvest?

  Wat krijgt het paard als ruwvoer?


  Klachten

  Heeft het paard een van de volgende verschijnselen?
  VermagerenSlechte eetlustVerminderde prestatieTandenknarsenTerugkerende KoliekPijn bij het aansingelenGedragsverandering

  Is er behandeling aan het paard toegediend?
  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring van sportpaardenarts.nl

  shutterstock_76213936

  BEHANDELING

  Wanneer maagzweren zijn geconstateerd, kan een behandeling worden voorgeschreven. Wat dat is en hoe lang die moet worden aangehouden hangt af van de ernst en de lokalisatie van de zweren. Ze zijn meestal goed te behandelen. Er wordt ook gekeken naar het management, om te voorkomen dat ze terugkomen.

  0