Behandeling van luchtwegenproblemen

Nadat een diagnose is gesteld, kan een behandelingsplan worden uitgeschreven door onze dierenarts. Het behandelingstraject verschilt per type aandoening.

 • Bij infectieuze ziektes wordt het paard vooral ondersteund in zijn strijd tegen de verwekker. Ook wordt er een plan gemaakt om verspreiding van de ziekte naar andere paarden te beperken.
 • Bij afwijkingen in de bovenste luchtwegen worden de therapeutische mogelijkheden besproken. Dit kan medisch zijn, aanpassingen in de trainingen of eventueel een chirurgische ingreep.
 • Bij problemen in de onderste luchtwegen worden vaak aanpassingen in de omgeving aangeraden, en medische behandelingen voorgeschreven.

OMGEVING

Goede ventilatie binnen een stalgebouw is essentieel voor alle paarden. Daarnaast is het belangrijk om het aantal stofjes in de ingeademde lucht zo laag mogelijk te houden. Het mooiste is om een paard zoveel mogelijk buiten te houden, maar dit is uiteraard niet altijd mogelijk. Een algemene tip is om nooit op te strooien of te vegen bij een paard dat binnen staat. Sproei de rijbaan voordat u erin gaat rijden wordt.
Ook is het verstandig om stofvrij ruwvoer te geven, idealiter gestoomd hooi.

Maak een afspraak

Heeft uw paard last van luchtwegenproblemen, neem contact op met sportpaardenarts.nl via het onderstaande formulier. Onderzoek kan op kliniek of aan huis door heel Nederland plaatsvinden.

  Eigenaar


  Wat is het geslacht van uw paard?

  Het paard


  Kleur
  Gewenste plaats van het onderzoek

  Hoe is het paard gehuisvest?

  Op welke bedding is het paard gehuisvest?

  Wat krijgt het paard als ruwvoer?

  Klachten
  Wat is de hoofdklacht?

  Heeft het paard hoest (gehad)?
  Heeft het paard neusuitvloeiing gehad?
  Is het paard benauwd (geweest)?  Heeft het paard koorts gehad?

  Is er behandeling aan het paard toegediend?

  Is het paard gevaccineerd tegen influenza?

  Is het paard gevaccineerd tegen rhinopneumonie?

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring van sportpaardenarts.nl

  Behandeling – Aerosoltherapie

  Hooi stomen

  Facts over Haygain hooistomers

  • Het vermindert meer dan 99% van de inadembare stofjes
  • Het doodt bacteriën, schimmels en schimmelsporen
  • Het vermindert het risico van paardenastma
  • Het is makkelijk te gebruiken en het ruwvoer te bewaren
  • Gestoomd ruwvoer behoudt zijn nutritionele waarde
  • Paarden eten graag gestoomd ruwvoer

  AEROSOLTHERAPIE

  Met name de longen zijn lastig te behandelen met medicatie via de mond of via injecties. Medicatie op maat wordt bij voorkeur toegediend met een vernevelaar. Daardoor komt de werkzame stof gericht op de plek van het probleem, waardoor er minder medicatie nodig is en er minder bijwerkingen zijn. Als een diagnose is gesteld, kan een bijpassende behandeling worden voorgeschreven door de dierenarts.

  Bij luchtwegproblemen zijn vaak meerdere behandelingen per dag nodig over een langere periode. De behandeling via een vernevelaar vindt dus thuis plaats. Daarom worden de vernevelaars te huur aangeboden voor de paarden die wij hebben onderzocht.

  Behandeling – Aerosoltherapie
  0