INFECTIEZIEKTEN BIJ PAARDEN

Influenza (griep), droes of rhinopneumonie zijn helaas 3 voorkomende infectieziekten in Nederland. Een uitbraak van een van deze 3 veroorzakers gaat vaak gepaard met veel ophef, zowel op stal als op social media.
In de toekomst kan Nederland ook mee te maken krijgen met nieuw opkomende infectieziekten (denk aan het westnijlvirus).

Hieronder vindt u meer informatie over hoe wij paarden- en staleigenaren kunnen helpen om deze (en andere) infectieziekten te managen en te voorkomen.

Management van een uitbraak

Heeft u droes, influenza of rhinopneumonie op stal? Dat is vervelend maar ons advies is om niet naar een verantwoordelijke te gaan zoeken (welk paard of welke mens heeft het binnen gehaald?). De verwekker is eenmalig op stal, en in het geval van rhinopneumonie kan het zelfs een re-activatie van het virus zijn bij een paard dat niet buiten het erf is gegaan!

De doelen van het management in de acute fase zijn:

  • een juiste diagnose stellen en de zieke paarden ondersteunen/behandelen
  • het beperken van verdere verspreiding van de ziekte binnen de stal
  • het voorkomen van verspreiding van de ziekte buiten de stal

De doelen van het management in de latere fase zijn:

  • het monitoren van de ziekte binnen de stal
  • het weer veilig openen van de stal voor paarden en mensen van buitenaf.

Bij beide fases hoort ook communicatie van correcte informatie binnen (protocols, informatiebijeenkomst) én buiten de stal (buurtstallen informeren en berichten op social media).

We kunnen paarden- en staleigenaren, maar ook dierenartsen, helpen in elke van deze fase.

Voorkoming van nieuwe uitbraken

Een uitbraak meemaken veroorzaakt veel stress, kost meestal veel tijd en geld, en de stal krijgt meestal onterecht een slecht imago. Ook voor de paarden zijn deze infectieziekte geen pretje. De grootste meerderheid van de paarden overleeft de ziekte wel, maar ze kunnen er lang flink last van hebben, en in sommige gevallen blijvende letsels aan overhouden.

Daarom is preventie zo belangrijk, met als doel:

  • het voorkomen van een uitbraak: denk aan vaccinatiestrategieën, isolatie van de nieuwe binnenkomers en hygiene op stal
  • het beperken van een uitbraak als een verwekker op stal is

Iedere stal is anders in aantal paarden en bezoekers, in de samenstelling van de paarden (handel, wedstrijd, fokkerij) en in de organisatie van de gebouwen. Daarom is preventie van uitbraken maatwerk. We helpen u graag om strategieën op te stellen die bij uw situatie past.

Maak een afspraak

Heeft uw paard/stal last van een infectieziekte, neem contact op met sportpaardenarts.nl via het onderstaande formulier.

    Eigenaar






    Wat is het geslacht van uw paard?

    Het paard


    Kleur




    Gewenste plaats van het onderzoek

    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring van sportpaardenarts.nl

    Gerelateerde producten

    0