AAN- en VERKOOPKEURINGEN

De veterinaire keuring van een paard wordt meestal uitgevoerd op het moment van aan- en verkoop. Aan de hand van deze keuring wordt bepaald of een paard op dat moment geschikt is voor het doel van de kopers.

Onze dierenarts is erkende keuringsdierenarts voor paarden en volgt de richtlijnen van de keuringscommissie van de Groep Geneeskunde van het Paard.

SPORTKEURINGEN

 • Verkopersverklaring: dit document is niet verplicht, maar wordt aangeraden. Het dient vóór de keuring ingevuld en ondertekend aan de dierenarts afgegeven te worden.
 • Klinische keuring: De klinische keuring bestaat uit verschillende onderdelen:
  • de identificatie van het paard
  • het statische onderzoek: o.a. observatie van de conformatie (bouw en stand) en het uiterlijk, palpatie van het lichaam, beluisteren van het hart en luchtwegen
  • het dynamische onderzoek: beweging van het paard op verschillende bodems en buigproeven. Hierbij wordt zowel op de benen als op de wervelkolom (hals, rug en bekken) gelet.
 • Bloedafname: na de klinische keuring wordt er een bloedmonster afgenomen en voor minimaal zes maanden bewaard.
 • Endoscopie van de luchtwegen: indien gewenst of wanneer er een vermoeden is van luchtwegafwijking wordt een endoscopie uitgevoerd.
 • Röntgenologische keuring: voor sportpaarden is het raadzaam een röntgenologisch onderzoek te laten doen. Het standaard en minimaal aantal röntgenfoto’s is 20 opnamen, uitsluitend van de benen. Uiteraard kunnen er ook nog andere opnamen worden gemaakt van het paard. Dat wordt aangeraden als het klinische onderzoek afwijkend is of op aanvraag. De leeftijd en het gebruiksdoel van het paard wordt in acht genomen met het adviseren van het aantal opnamen.

Bij een beperkt onderzoek, bijvoorbeeld om financiële redenen, worden de risico’s van de belangrijkste structuren per discipline bekeken:

 • dressuurpaarden: achterbenen (koot- en spronggewrichten) en rug
 • springpaarden: voorbenen, spronggewrichten en rug
 • eventing: het peesapparaat, de lage gewrichten (voeten en kootgewrichten) en het cardio-respiratoire systeem

Uw sportpaard meteen verzekeren? Dit is mogelijk. Omdat onze dierenarts erkende keuringsdierenarts is, kunt u uw paard ter plekke verzekeren (voorlopige dekking bij uw eigen verzekeraar).

KEURINGEN VOOR STAMBOEKEN

Onze paardenarts is erkende keuringsdierenarts voor paarden en daarbij bevoegd om röntgenologische keuringen (PROK) uit te voeren voor alle Nederlandse stamboeken.

Ook het opnemen van een video-endoscopie van de luchtwegen voor het cornage-onderzoek voor KWPN is mogelijk.

Maak een afspraak

Wenst u een paard te laten keuren, neem contact op met sportpaardenarts.nl via het onderstaande formulier. Onderzoek kan op kliniek of aan huis door heel Nederland plaatsvinden.

  Eigenaar


  Wat is het geslacht van uw paard?

  Het paard


  Kleur

  Gewenste plaats van het onderzoek

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring van sportpaardenarts.nl

  0