Hart en bloed
Het hart is een spier. Als een paard gaat bewegen, neemt de hartslag toe tot het niveau dat nodig is om die prestatie vol te houden. Daar zit een maximum aan. Door training wordt de hartspier sterker, waardoor meer bloed per slag wordt rondgepompt. Daardoor wordt meer zuurstof aangeleverd bij de spieren.
Het atletisch vermogen van een paardenhart is van nature zeer groot. Paarden hebben zelden hartafwijkingen. Hartruis wordt meestal ontdekt tijdens een aankoopkeuring. Vage kreupelheden of onderpresteren kunnen wijzen op stollingen of bloedarmoede. Ritmestoornissen komen voor, de meeste zijn onschuldig, maar sommige zijn levensbedreigend en vereisen onderzoek en eventueel behandelingen.
ONDERZOEK RITMESTOORNISSEN
Als een paard niet goed presteert, is onderzoek van het hart en het bloed onderdeel van alles waarnaar wordt gekeken.
ECG (Hartfilmpje) in rust of tijdens inspanning
Door middel van elektroden op de huid van het paard wordt een elektrocardiogram (ECG), beter bekend als hartfilmpje, opgenomen. Hiermee krijgt de dierenarts een beter beeld van de hartactiviteit en kunnen ritmestoornissen worden opgespoord. De meting wordt eerst in rust gedaan en daarna tijdens inspanning. Dat kan bijvoorbeeld worden gedaan terwijl het paard wordt gereden in de eigen omgeving.
ECG in rust
ECG tijdens inspanning
Inspanningstest
Bij een inspanningstest wordt er een gestandaardiseerd inspanningsprotocol aan het paard gevraagd. De hartslag en lactaten (melkzuren) worden gecontroleerd. Door dit onderzoek ontstaat een objectief beeld van het uithoudingsvermogen. Als dat afwijkt kan de oorzaak daarvan worden opgespoord. Uit vergelijkingen met andere paarden wordt duidelijk of het om een gebrek aan training of een afwijking van bijvoorbeeld de luchtwegen of het hart gaat. Het verdient aanbeveling om bij een sportpaard met enige regelmaat dergelijke inspanningstesten te doen, om de progressie te volgen of een afwijking vroegtijdig op te sporen.
Holteranalyse
In bijzondere gevallen kan het noodzakelijk zijn om de hartritmestoornissen over een langere periode op te sporen. Er wordt dan bijvoorbeeld 24 uur lang een hartfilmpje gemaakt. Dit is pijnloos voor het paard. Het kan de frequentie van hartritmestoornissen aangeven.
Maak een afspraak
Wenst u een inspanningstest voor uw paard of bent u doorverwezen in verband met een hartritmestoornis bij uw paard, neem contact op met sportpaardenarts.nl via het onderstaande formulier. Onderzoek kan op kliniek of aan huis door heel Nederland plaatsvinden.
BLOEDONDERZOEK
Bloedonderzoeken worden vaak uitgevoerd in de paardengeneeskunde en zijn volledig geïntegreerd in de medische begeleiding van sportpaarden. Het bepalen van hematologische en biochemische bloedwaardes geeft een basis voor het monitoren van een paard. Het helpt om een vroegtijdige diagnose te kunnen stellen bij een ontsteking of orgaanstoornis.
Omdat we ervan overtuigd zijn dat belangrijke informatie uit het bloed kan worden gehaald, sturen we de monsters niet alleen naar laboratoria in Nederland maar ook naar het buitenland, zoals België, Duitsland en Frankrijk.
ZWEETONDERZOEK
In bepaalde gevallen kan het zweet van sportpaarden worden onderzocht. Dit geeft belangrijke informatie over het elektrolytenverlies bij inspanning. Aan de hand daarvan kan worden bepaald welke en hoeveel elektrolyten een paard nodig heeft ter aanvulling, om tekorten te voorkomen.