Luchtwegenproblemen

De luchtwegen van een paard zijn enorm belangrijk. Voor de omzetting van energie in de spieren is zuurstof nodig. Zuurstof wordt ingeademd en gaat naar de longen, waar het aan het bloed wordt afgegeven. Problemen aan de (bovenste en onderste) luchtwegen hebben direct invloed op de prestatie.

Symptomen

  • Hoesten is het meest voorkomende verschijnsel van een luchtwegprobleem. Het is een teken dat er iets mis is en het lichaam van het paard wil ervan af. Een paard hoort niet te hoesten, zelfs één kuchje aan het begin van iedere training is al reden voor zorg.
  • Neusuitvloeiing is een ander symptoom van een luchtwegprobleem. Een klein hoeveelheid heldere uitvloeiing na een zware inspanning in een koude omgeving is niet meteen reden om de dierenarts te bellen. Maar als de hoeveelheid toeneemt of de kleur verandert, dienen de luchtwegen van het paard te worden onderzocht.
  • Benauwdheid is het derde voorkomende verschijnsel bij luchtwegproblemen. Het wordt meestal veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen en door de aanwezigheid van sputum (slijm) in de bronchiën.
  • Slechte prestaties zijn vaak de consequentie van luchtwegenproblemen. Door de tekort aan zuurstof in het lichaam (met name de spieren) kan een paard niet optimaal presteren.

Maak een afspraak

Heeft uw paard last van luchtwegenproblemen, neem contact op met sportpaardenarts.nl via het onderstaande formulier. Onderzoek kan op kliniek of aan huis door heel Nederland plaatsvinden.

    Eigenaar






    Wat is het geslacht van uw paard?

    Het paard


    Kleur




    Gewenste plaats van het onderzoek

    Hoe is het paard gehuisvest?

    Op welke bedding is het paard gehuisvest?

    Wat krijgt het paard als ruwvoer?

    Klachten
    Wat is de hoofdklacht?

    Heeft het paard hoest (gehad)?




    Heeft het paard neusuitvloeiing gehad?




    Is het paard benauwd (geweest)?



    Heeft het paard koorts gehad?

    Is er behandeling aan het paard toegediend?

    Is het paard gevaccineerd tegen influenza?

    Is het paard gevaccineerd tegen rhinopneumonie?

    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring van sportpaardenarts.nl

    Onderzoek | Endoscopie | Longspoeling

    DIAGNOSTISCH ONDERZOEK

    KLINISCH ONDERZOEK

    Het onderzoek aan de luchtwegen begint met een uitgebreid klinisch onderzoek van het paard. De algemene vitale parameters worden eerst opgenomen, daarna wordt het onderzoek specifiek gericht op de luchtwegen, van neus tot longen.

    ENDOSCOPIE

    Bij endoscopie wordt er met een cameraatje in de luchtwegen gekeken. Het onderzoek geeft informatie over de luchtwegen, o.a. de neusgaten, de keel en het strottenhoofd, de luchtpijp en de longen. Ook de luchtzakken van een paard kunnen worden onderzocht.
    Afwijkingen in structuur of aanwezigheid van vloeistof wordt hiermee ontdekt.

    DYNAMISCHE ENDOSCOPIE

    Als er een geluid tijdens inspanning te horen is, of als er een vermoeden is van een afwijking die zich uitsluitend tijdens inspanning voordoet, dan kan het noodzakelijk zijn om een dynamische endoscopie uit te voeren.
    Daarbij wordt een kleine camera in de keel van het paard geplaatst, zodat de situatie tijdens de inspanning kan worden bekeken. Dit is pijnloos en paarden presteren er normaal mee.

    LONGSPOELING (BAL – broncho-alveolair lavage)

    Het kan soms nodig zijn om de luchtwegen verder te onderzoeken. Met een luchtpijp- en/of een longspoeling is het mogelijk om monsters te nemen en verder te onderzoeken. Daarmee kan worden bepaald of er sprake is van een virus, een bacteriële infectie, paardenastma, een allergie of een parasiet.
    Het onderzoek kan aan huis plaatsvinden, maar de monsters worden in de kliniek onder de microscoop bekeken. Als er sprake is van een bacterie of een virus, wordt een monster opgestuurd naar een laboratorium voor een kweek of een DNA-onderzoek.

    0