Spieren

Spieren zorgen voor beweging doordat ze kunnen aanspannen en ontspannen. Ze zijn opgebouwd uit cellen, die samen vezels vormen, die als bundels in een spier liggen. Spiercellen zijn ingenieuze dingen, met een soort ‘brandstoffabriekje’, voor het omzetten van energie.

Er zijn verschillende aandoeningen die een effect hebben op spiercellen, zoals metabolische ziekten. Spierbevangenheid, ook wel ‘maandagziekte’ genoemd, ontstaat als een paard energierijke voeding krijgt, maar daarna op rust wordt gezet, waardoor er een reactie op gang komt in de spiercellen die daardoor beschadigen.

ONDERZOEK

Als een paard problemen heeft met zijn spieren, onverklaarbaar stijf is of als ondanks goede training de opbouw van de bespiering achterblijft, is gedegen onderzoek nodig naar de oorzaak.

Om de spieren te onderzoeken, kan bloed en spierenbiopt (stukje spierweefsel) worden onderzocht. Uit bloedonderzoek is vaak af te leiden of er sprake is van spierschade. In sommige gevallen, is een biopt noodzakelijk, waarbij met een holle naald een klein stukje uit een spier wordt gehaald voor nader onderzoek.

De voeding van een paard speelt een belangrijke rol in het ontstaan van spieraandoeningen. Daarom wordt de voeding bij problemen altijd onder de loep genomen.

Biopt van een spier

necrosis

Maak een afspraak

Vermoedt u dat uw paard last heeft van een spieraandoening, neem contact op met sportpaardenarts.nl via het onderstaande formulier. Onderzoek kan op kliniek of aan huis door heel Nederland plaatsvinden.

  Eigenaar


  Wat is het geslacht van uw paard?

  Het paard


  Kleur
  Gewenste plaats van het onderzoek

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring van sportpaardenarts.nl

  0